ÖZEL DOĞU ANADOLU HASTANESİ / HABERLER

KADINLAR GÜNÜ

05.07.2024

 8 Mart Dünya Kadınları Günü, kadın hakları mücadelesine küresel bir perspektif kazandırarak farklı toplumlarda ortak bir farkındalık kazandırmaktadır. Ülkelerin gelişmişlik düzeylerine göre sağlanan farkındalık farklılaşsa da, kadınların yaşamlarımdaki zorlukları ve bu zorluklara karşı verdikleri mücadeleyi hatırlatması ve dünya genelinde bir dayanışma çağrısı yapması nedeniyle Dünya Kadınlar Günü önem arz etmektedir.

Sadece bugün özelinde kalan ve kutlama niteliğinden öteye geçmeyen temennilerden ziyade, kadınların ekonomik, siyasi ve sosyal alandaki başarılarına odaklanarak, kadınların seslerini duyurmasına ve toplumda değişim yaratmasına katkıda bulunacak çalışmaların artması elzemdir.

Ülkemizde kadın hakları Cumhuriyetin ilanından sonra giderek güçlenmesine, Türk kadınlarının seçme ve seçilme hakkını dünyada ilk elde edenlerden olması gibi olumlu gelişmelere rağmen, günümüzde kadınlar gelişmiş ülkelerle rekabet edemeyecek şekilde hak kayıplarına maruz kalmıştır. Kadınların istihdama katılımı, işgücü piyasasındaki ve yönetici pozisyonunda çalışan kadınlar, meclisteki kadın milletvekili sayısı, örgütlü kadın oranları gibi verilere bakıldığında ülkemizdeki tablonun kadınlar adına çok umut verici olmadığını söylemek mümkündür.

Kadın haklarının geliştirilmesi, sadece kadınların değil, toplumun genel refahı için de kritik bir öneme sahiptir. Kadınların tüm haklarda fırsat eşitliğine sahip olması, kadına yönelik şiddeti önleyen ve cezalandıran etkin yasal düzenlemelerin olması, kadınların karar alma süreçlerine etkin katılımının sağlanması toplumların refah seviyelerini belirten unsurlardır.

Anadolu Hastanesi olarak çalışma amaçlarımızdan biri de kadınların sadece iş yaşamında değil, toplumun her kesiminde haklarının geliştirilmesi ve korunması, cinsiyet eşitliğine yönelik adımların atılması, kadınların karar alma mekanizmalarında yeterli temsil hakkına kavuşmasıdır. 

Kadınların; Cumhuriyet ile kazandığı çağdaş hak ve özgürlüklerin korunması ve geliştirilmesinin örgütlü mücadele ile mümkün olduğuna inanıyor, örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılmasını talep ediyoruz. Tüm emekçi kadınlara saygıyla…